1140302

“Louis Vuitton series 3: Past, Present, Future” is the name of Louis Vuitton’s new exhibition which opened on Monday in London, and actually invites the visitors to step inside the mind of the house’s creative director, Nicolas Ghesquiere. It’s, actually, a series of intimate and immersive, multi-sensory installations that retrace the brand’s A/W2015 collection, spanning three floors and thirteen rooms. As visitors speed through high-speed videos, laser beams 3D mannequins of the designer’s muse, Marte Mei Van Haaster, the show presents the craftsmanship, inspiration and creative process behind every collection. This innovative exhibition is consistent with the new Futuristic view, which the fashion house got since 2013, when Nicola Ghesquiere fronted LV empire. Art, architecture and photography are weaved throughout everything the house does, either it’s about the Louis Vuitton Foundation, this innovative museum in Paris, or the S/S2015 collection, where clothes were digitally well-presented. Now, let’s see three main things about the-open for the public- exhibition.

The architecture pays homage to a great inventor

The important role of architecture for Ghesquiere and his love for innovative ideas, are proven by the fact that the large, spherical, geodesic dome erected within the exhibition space, was built there in homage to Richard Buckminster Fuller, who created, during the ‘50s, a radical, circular shelter from lightweight triangular components. For many people, the dome was representing the freedom, and it could be placed anywhere in America. Even if the Fuller’s Space Age shelter failed to take off commercially, it has been resurrected by Ghesquiere’s team, to hang above their ideas, including the Louis Vuitton Foundation’s structure.

The disclosure of fashion house’s inter workings

Through this exhibition Ghesquiere wants to present to the public, his team’s creative process and that’s achieved through various sketches and prototypes. The most impressive display of all, is, maybe, the one representing the busy handcraft of the Petite Malle monogrammed box clutch bag. The original concept, though, was too mundane for Ghesquiere’s liking, so he installed cameras and tracking devices that will enlarge and display all the details through digital screens.

It’s addressed to the public

A catwalk lasts, approximately, twelve minutes and is addressed to a few invited people. But Ghesquiere’s idea was to create something open for the public, making the exhibition and, automatically, the brand, accessible for everybody. The place, itself, is shaped in a way that will interest the photographers and instagram’s newsfeed. Visitors will, also, take posters and stickers. The reasons for this visit are, obviously, too many!